Wanneer één oog scheelziet, ontvangen de hersenen verschillende visuele indrukken van beide ogen, die niet met elkaar overeenstemmen of bij elkaar passen. Als reactie daarop blokkeren de hersenen de beelden van het oog dat scheelziet. Het gezichtsvermogen van het afwijkende oog wordt onderdrukt. Daardoor neemt het gezichtsvermogen van dat oog steeds verder af. De medische term voor deze visuele stoornis is amblyopie (lui oog). In die gevallen kan de amblyopiebehandeling worden opgestart. Het goede of beter ziende oog van het kind wordt afgeplakt zodat de hersenen gedwongen worden de visuele indrukken van het scheelziende oog te gebruiken. Op deze manier wordt het gezichtsvermogen getraind. Het gezichtsvermogen wordt meestal verbeterd wanneer een occlusiebehandeling wordt uitgevoerd met behulp van een oogpleister.
Het gezichtsvermogen ontwikkelt zich bij een baby geleidelijk. De coördinatie van de ogen wordt geleerd. Het is niet ongewoon dat een baby tot drie maanden af en toe scheelziet. De coördinatie en fixering van de ogen ontwikkelt zich in de eerste drie maanden. Als de ogen van een baby niet precies dezelfde kant op kijken, moet een oogarts of orthoptist worden geraadpleegd. Scheelzien - de medische term is 'strabismus' - betekent dat de ogen niet op één punt gericht zijn. Meestal heeft één van beide ogen een afwijkende stand. Er bestaan verschillende vormen van scheelzien. Het afwijkende oog kan naar binnen, naar buiten, naar onderen of naar boven gedraaid zijn. Juist bij kinderen is de afwijkende positie van het scheelziende oog en daarmee de functionele visuele beperking (amblyopie) goed te behandelen en daarom moeten ouders zo snel mogelijk reageren.
Ongeveer vijf procent van alle baby's en kinderen ziet scheel of een functionele visuele beperking (amblyopie) tijdens hun vroege ontwikkeling. Scheelzien moet absoluut door een specialist worden behandeld. Met de juiste therapie kan het gezichtsvermogen van baby's en kinderen bijna altijd worden verbeterd. Hoe eerder met de oogpleistertherapie wordt begonnen, hoe sneller het kind kan worden geholpen. De behandeling moet voor de leeftijd van 10 jaar afgesloten zijn, zodat de visuele beperking bij jongeren en volwassen gering blijft. Als in de kinderjaren geen therapie werd opgestart, is de kans op een succesvolle behandeling slechts gering.
De eerste belangrijke informatie voor de ouders: een oogpleistertherapie - ook wel occlusietherapie genoemd - is eenvoudig, pijnloos en effectief. Met behulp van een oogarts en een orthoptische instelling (oogcentrum) wordt bepaald wanneer en hoe lang een kind de oogpleister draagt. De ouders zelf brengen de oogpleister aan. Het goede of beter ziende oog van het kind wordt met de pleister volgens een individueel afplakschema afgeplakt. Bij de therapie wordt de oogpleister direct op de huid rondom het gezonde oog gekleefd. Een bril kan er makkelijk overheen worden gedragen.
Als de oogpleister correct volgens medisch advies worden gebruikt, kunnen de visuele beperking en de geschichtsscherpte snel verbeteren. Zoals gezegd wordt de behandeling met de oogarts en de orthoptist van het oogcentrum afgestemd. Er wordt individueel bepaald op welke momenten het kind de oogpleisters moet dragen en welke extra oogspieroefeningen de pleistertherapie kunnen ondersteunen. Meestal is het zo dat hoe ouder een kind is, hoe langer het de pleister zonder onderbreking kan dragen. De therapie wordt altijd aangepast aan de respectievelijke bevindingen van de behandelende specialist. Er wordt rekening gehouden met de vorm van de visuele beperking, de ernst en het verloop van de behandeling. De correcte uitvoering van het afplakschema is voor een groot deel afhankelijk van de medewerking van de ouders. U kunt het slagen van de therapie voor het kind aanzienlijk beïnvloeden. Aangezien de hier aangeboden oogpleisters zeer huidvriendelijk, hypoallergeen, latexvrij, zonder conserveringsmiddelen en zeer comfortabel om te dragen zijn, is zelfs langdurig gebruik geen probleem. Meer informatie hierover vindt u onder het menupunt Kwaliteit.
Naast de professionele zorg in het oogcentrum kunnen kinderen hun schele of slechtziend oog in het dagelijks leven blijven trainen. Vooral als het kind met de oogpleister zich op de nabije omgeving concentreert, kan de gezichtsscherpte hierdoor verbeteren. Lezen, tekenen, knutselen en ander werk van dichtbij bevorderen het zwakke oog. Op deze manier kan de occlusiepleister de individuele therapie ondersteunen. Doelgerichte oefeningen en nuttige spelletjes - zoals zoektaken en kleurplaatjes - kunnen gratis worden gedownload en geprint onder Vision Training.
De individuele keuze van de pleisters draagt ook bij aan de motivatie van de kinderen. Als een kind van piratenverhalen houdt, kiest en draagt het het liefst kinderpleisters met zeerovermotieven. Ook voor kinderen die gek zijn op dinosaurussen of prinsessen hebben we een selectie van motieven in ons assortiment. In onze collectie bieden wij voor nagenoeg elk interesse de passend bedrukte oogpleisters voor uw kind aan. Een deel van deze kleurrijke collectie vindt u onder Pleister. Hoe meer plezier het kind heeft met en door het dragen van de pleister, hoe actiever het meewerkt en hoe eerde de therapie succesvol kan zijn. Onder Motivatietips vindt u ideeën die uw kind helpen om de oogpleister met plezier te dragen. Hier vindt u ook motiverende artikels van ORTOPAD®.
Andere veelgestelde vragen en antwoorden over het gebruik van oogpleisters vindt u op FAQ.
Bezoek ons ook op Facebook! Word daar ORTOPAD®-fan en ontvang van ons steeds actuele informatie over dit onderwerp. Chat met ons over nieuwigheden, deel uw ervaringen met ons en ontdek interessante weetjes over de occlusietherapie. Zo bent u altijd op de hoogte van nieuwe oogpleistermotieven en favoriete motiverende artikelen. Klik hierboven op Facebook en word fan.